Özgen GÜRBÜZ

15 Nisan 1951 tarihinde Merzifon'da dünyaya geldi. Annesi Fehmiye Hanım, babası ise Ankara Atatürk Lisesi emekli müdürlerinden Hüseyin Gürbüz'dür. İkisi erkek, üç kardeşin en büyükleri olan Özgen Gürbüz, İlk ve Orta öğrenimini Kastamonu'da bitirdi. (Devrekâni İlkokulu ve Abdurrahmanpaşa Lisesi).

Yüksek öğrenimini, İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarını ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirerek tamamladı. 1984 yılında evlendi. (Eşi; Hilal) . Merve (1986) ve Yiğit (1989) isimli iki çocuk babasıdır. İngilizce bilir. Müzik çalışmalarına babasından gördüğü büyük destek ve teşvikle başladı. İlk çalgıları; Melodika ve Mandolin oldu. Lise son sınıfta, Kastamonu ( bdurrahmanpaşa) Lisesi'nde öğrenciliği sırasında; öğretmenleri Sevgi Ersoy ve Erol Dikeç'in teşvikleriyle beste denemeleri yaptı. Üniversite öğrenciliği sırasında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Müziği Korosu'nda, Erol Sayan yönetiminde çalışmalara katıldı. 1976 yılında, İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği İcra Heyeti'nde misafir Tambur sanatçısı olarak çalıştıktan sonra, 1977 yılında açılan sınavı kazanarak Kültür Bakanlığı İstanbul Klasik Türk Müziği Devlet Korosu'nda Tambur (ses) sanatçısı kadrosunda görev yapmaya başladı. Daha sonra, öğrenim durumu sebebiyle Ankara'ya döndü. Ankara Radyosu Yayınlarına; 1979 yılında itibaren, önceleri istisna akdiyle, 1982'den sonra kadrolu Tambur sanatçısı olarak katılmaya başladı.

1984 yılında, "Kutlutaş-Enka İnşaat Şirketleri'nin (Joint Venture) Suudi Arabistan Şantiyesi'nde çalışmak üzere TRT'den ayrıldı. Medine'deki toplu konut projesinde; Saha Mühendisi, Kalite Kontrol Mühendisi ve Betonarme-Karkas Grubu Koordinatörü olarak hizmet verdikten sonra, TRT'ye girmek üzere Türkiye döndü. Halen; TRT Müzik Dairesi Başkanlığında Türk Sanat Müziği Müdürü, Ankara Radyosunda Lavta ve Tambur Sanatçısı, Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Çocuk ve Gençlik Korolarında, şef, eğitici, Müzik Dairesi Başkanlığı Türk Sanat Müziği ve Pop Müzik Denetleme Kurulları'nda görev yapmaktadır. Müzik hayatında; İsmail Baha Sürelsan, Ercümend Berker, Prof.Dr.Nevzat Atlığ, Prof. Necdet Yaşar, Kenan Yomralı, Cinuçen Tanrıkorur, Cafer Açın, Yılmaz Pakalınlar, Aka Gündüz Kutbay gibi Şahsiyetlerin yardım ve desteklerini gördü. Tamburi Cemil ve Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, Bekir Sıtkı Sezgin, icralarını ders alma anlamında sürekli dinlediği sanatçılardır. Çeşitli Radyo ve Televizyon programlarında, sanatçı, besteci ve uzman olarak yer aldı. TRT Türk Sanat Müziği Repertuarında yayınlanan 16 bestesi bulunmaktadır.

Bazı gazete ve dergilerin sanat sayfalarında, röportaj ve makaleleri yayınlanmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nca düzenlenen I. ve III. cü Türk Musikisi sempozyumlarına, Kültür Bakanlığınca düzenlenen I. Türk Müziği Kongresine bildiriler ile katıldı. "Türk Musikisinde Kullanılan Koma Aracılığının Frekansına İlişkin Bir Araştırma" "Bir Halk Çalgısı Üzerine Perde Analizi" ve "Uşak Makamı Dizisinde Kullanılan İkinci Derece Üzerine Bir Araştırma" adlarını taşıyan çalışmalar yaptı. Bunlardan ilk ikisi Teksir halinde, sonuncusu "TRT Müzik Dairesi Yayınları" arasında kitap halinde yayınlanmıştır. Ayrıca, THM ve TSM'nin ortak seslerinin incelendiği "Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Ses Sistemleri Üzerine Bir Araştırma" adını verdiği bir çalışma tamamlanmıştır. Bu arada, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde, Türk--Amerikan Kültür Derneği'nde çeşitli derneklerde, Fransız Büyükelçiliğinde, çeşitli ülkelerde Türk Müziği üzerine açıklamalı konferanslar vermiştik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Müziği Korosu, Milli Eğitim Bakanlığı Türk Müziği Korosu, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Korosu, Hacettepe Üniversitesi Hazırlık Korosu, Türkiye Elektrik Kurumu Korosu gibi, çalışmalarını amatörce sürdüren korolarda koro şefliği yapmış, bazı Üniversitelerde Türk Müziği Nazariyatı dersleri vermiştir. Radyo Sanatçıları ve Çocuk Korosu ile Yurt Dışına çeşitli konserler vermek üzere çıkmıştır.

1997 yılında, Güney Kore'de Seul'de düzenlenen , "Pi'ri Festival " de ülkemizi konferansçısı ve Lavta sanatçısı olarak temsil etmiş; uygulamalı olarak (İngilizce) Türk Musikisi nazariyatı--çalgıları üzerine bildiri sunmuştur. Özgen Gürbüz, Milliyet Gazetesi'nin tertip etmiş olduğu , "Yılın En Sevilen On Şarkısı" anketinde, 1991 yılında "Kömür Gözün Aklım Aldı, Aklımı Balam" İsimli Nihavent Şarkısı ile "Dokuzunculuk", 1995 yılında "Bana gel sevgilim ol" sözleriyle başlayan Hicaz şarkısı ile "Dokuzunculuk" ; 1997 yılında , "Beni gönlüne alsan, orada uyuyup kalsam" sözleriyle başlayan Rast şarkısı ile mansiyon ödüllerini kazanmıştır. Ayrıca "T.C. Çevre Bakanlığı'nın tertip etmiş olduğu "Türk Müziği Çevre Çocuk Şarkıları" yarışması'nda da Hicaz Makamında bestelediği "Dünyamız Güzel, Dünyamız Bizim, Haydi Gelin Çocuklar" isimli şarkısı ile 7 Ekim 1991 tarihinde, üçüncülük ödülünü paylaşmıştır. TRT Repertuarına kabul edilenlerle birlikte sözlü ve enstrümantal olmak üzere, 40 civarında eser bestelenmiştir.

BESTELERİ:

1. Kömür gözün aklım aldı, aklımı balam ( TRT REP. ) Usulü: Yürük Semai Makamı: Nihavend Söz: Özgen Gürbüz
* Milliyet Gazetesi'nin tertip etmiş olduğu "1992'in En Sevilen 10 Şarkısı"anketinde "Dokuzunculuk" ödülü kazanmıştır.
2. Dünyamız güzel, dünyamız bizim ( TRT REP. ) Usulü: Değişmeli Makam: Hicaz Söz: Özgen Gürbüz ( Aksak--Nim Sofyan )
* Türk Müziği Çevre Çocuk Şarkıları" yarışmasında "Üçüncülük" ödülünü paylaşmıştır. (07 Ekim 1991)
3. Ne hallere düşer insan sevince ( TRT REP. ) Usulü: Düyek Makam: Hicaz Söz: Faika Sarp
4. Güzel gözlüm, şirin sözlüm ( TRT REP. ) Usulü: Düyek Makam: Hicaz Söz: Özgen Gürbüz
5. Yeniden doğarım, görsem yüzünü ( TRT REP. ) Usulü: Yürük Aksak Makam: Hicaz Söz: Mevlüt Uluğtekin Yılmaz
6. Gel sevgimle çiçeklenen gönül ( TRT REP.) Usulü: Sofyan Makam: Hüzzam Söz: Sevgi Ersoy
7. Sen hangi telin nağmesi sandın ki bu bağrım ( TRT REP. ) Usulü: Aksak Makam: Evcara Söz: Güngör Fahri Tüzün
8. Bana gel sevgilim ol, kalbime gir diyemem ( TRT REP. ) Usulü: Evfer Makam: Hicaz Söz: Uğur Gür
* 1995 Milliyet Yılının En Sevilen Şarkısı "Dokuzunculuk" ödülü kazanmıştır.
9. Sensiz bir gün daha geçti ömürden ( TRT REP. ) Usulü: Semai Makam: Şevkefza Söz: Hasan Kanbaş
10. Hicaz Methal ( TRT REP. ) Usulü: Sofyan--Curcuna
11. Şedaraban Saz Semaisi ( TRT REP. ) Usulü: Aksak Semai-Semai
12. Ateş alevde değil, asıl közde gizlidir ( TRT REP.) Usulü : ( Azeri ) Yürük Semai Makam: Nihavent Söz: Dr. Hüsamettin Olgun
13. Beni gönlüne aslan, orda uyuyup kalsam ( TRT REP. ) Usulü: Düyek Makam: Rast Söz: Uğur Gür
14. Yıllar oldu şu gönlüm, sevda nedir bilmedi. Usulü: Aksak Makam: Rast Söz: Uğur Gür TRT
15. Gönlüme bu sevgin düştü düşeli. Usulü: Semai Makam: Acemaşiran Söz: Sevim Sürer
16. Bir tatlı gülüş kalbimi fethetti derinden. Usulü: Aksak Makam: K. Hicazkâr Söz: Prof. Dr. Ali Sevim
17. Verdiğin busenin tadı gitmedi hala yanaklarımda. TRT Usulü: Düyek Makam: Nihavent Söz: Uğur Gür
18. Bir beni sığdırsan o küçük kalbine. TRT Usulü: Aksak--Semai Makam: Nihavend Söz: Sevim Sürer
19. Hasret makamında bir şarkı söyle. TRT Usulü: Semai Makam: Segâh Söz: Faika Sarp
20. Bağrımdan kopan fırtına dinsin güzelim. TRT Usulü: Aksak Makam: Suzidil Söz: Yılmaz Karakoyunlu

26 Aralık 2008 DEÜ İnşaat Mühendisi Bestekarlar Konseri