16 Mayıs 2020

M. Kemal ATATÜRK’ün izinden
yeniden Anadolu’yu keşfetmek- 2


14 Mayıs Dünya çiftçiler günü 14 Mayıs 1946 günü tarım üreticileri federasyonun kuruluş tarihi; bugün ile ilgili bazı yazıları sizlerle paylaşmak isterim.

“Dünya çiftçiler gününü kutlar, ülkemizin fedakâr üreticisi kadınlarımızın ekonomik ve sosyal alanda daha ileri seviyede yer almasını dilerim.”

Tarımsal üretimin sağlanmasında başı çeken kadınlar adına adanmış bir gün olan dünya çiftçiler günü kutlu olsun emekçi kadınlarımızı kutlarız.

Anadolu kadını ülkemizin en zor zamanlarında, hem düşmana karşı erkeğinin yanında savaşmış, geceleri de tarlada çalışmıştır.

Bugünde Anadolu’muzun neresinde bir tarla görsek yine kadın, yine kadınlarımız Akdeniz’in sıcaklarında hep onlardır çalışanlar, onların haklarını asla ödeyemeyiz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk üreticisi ve köylüsü ile söylediği bugün de örnek alınacak sözler.

1) Türkiye’nin sahibi ve efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür.
2) Kılıç ve saban; bu iki fatihden kılıç sabana daima yenilmiştir.
3) Köylülerin gözleri ile görebilecekleri çalışmalar için örnek tutacakları verimli modern uygulamalı tarım üretim merkezleri kurmalıdır.
4) Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi üretici olan köylüdür. O halde herkesten çok daha çok refah, mutluluk ve servete hak kazanmaya layık olan köylüdür. (1922)
5) Hepimizin isteği o dur ki bu ülkenin yurttaşları örnekleri ile tarımın, tecimin, sanatın, çalışmanın, yaşamının bir temsilcisi olsun. Artık bu ülke böyle yoksul görülen değil zenginlikle parıldayan bir yurt, çalışkanlar yurdu olsun ve vatanımız aydınlıklarla dolsun.

Son sözlerim; Atatürk Anadolu’muzun eşsiz zenginliklerini keşfetmiş ve Anadolu’da bir cennet yaratmıştır. Benim de bu yazı dizisinden amacım büyük önderimizin izinden giderek Anadolu’yu yeniden keşfetmektir. Emeği geçenlere, destekleyenlere sonsuz teşekkürler.

Ancak dün bu güzel şehrimizin en acı günüydü, başta İngilizler olmak üzere emperyalist ülkelerin kışkırtması ile İzmir’imizi yunan ordularına, peşkeş çektiler ve o gün İzmir’imizin en acı en talihsiz günüydü büyük bir donanma eşliğinde İzmir’e gelen Yunan ordularını Konak meydanında bir kahramanın Hasan Tahsin’in (Osman Nevres) kurşunları karşıladı. Bu tarih yazan kahramanımız süngü ile katledildikten sonra tarihin en kanlı katliamı yaşandı.

Bu katliam bir İtalyan ressam tarafından resmedildi. Vittorio Pisani bu alçak saldırı ne yazık ki günün geç saatlerine kadar sürdü.

Bu işgal konusunda çok bilgili olduğuna güvendiğim Sayın Yaşar Aksoy’un bilgilerine başvurabilirsiniz.

Fakat aynı gün yanı 15 Mayıs sabahı Bandırma gemisi Anadolu’ya doğru yola çıkıyordu. Bu gemide başta Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal ve o yolculuğa eşlik eden arkadaşları vardı.

Bu yolculuğun sonunda o çorak Anadolu’da tarihin yazdığı büyük, uygar bir ülke yaratılacaktı.

 

 

 


Nobel ödülünü fazlasıyla hak eden bir çiftlik (Atatürk Orman çiftliği)  hemen hemen herkes bir tarla alacağı zaman en verimli toprağı ister. Üzerinde bitki yetişmeyen toprağı hiç kimse istemez. Bu değişmez bir kuraldır.

Ancak Atatürk’ün bu konuda düşüncesi ve seçimi farklıdır. Koşullarının çok kötü olduğu, üzerinde tarım yapılması mümkün olmayan bir arazi seçimini ister burasını ıslah edecektir.

Bu nedenle uzmanlardan çorak, bakımsız bir yer bulmalarını ister ve “Bu araziyi biz ıslah edemezsek kim gelip ıslah edecek?” der.

Mustafa Kemal’in Atatürk orman çiftliği halen başlı başına bir efsanedir. Benim gönlümden geçen Nobel ekonomi ödülünü hak eden tek proje olmalıydı.

Bundan sonraki sürede pek çok mucize çiftlikler bunu takip etmiştir, mesela Yalova çiftliği ki yürüyen köşk efsanesine tanık olunmuştur.
Daha sonra Baltacı çiftliği ve pek çok kooperatifin kurulmasına öncülük etmiştir.

Başta Atatürk orman çiftliği olmak üzere bugün bu efsaneler ne oldu acaba?

15 Mayıs şehit havacılar günü... Neden anılmıyor bilmiyorum...

Başta Vecihi Hürkuş olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum…

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Sayın Osman Akbaşak son yıllardaki yazılarımı topladı. İlgilenen dostlarım şuradan ulaşabilirler:
http://www.osmanakbasak.com/
Konuklarim/Orhan_Ayber/Orhan_Ayber_Yazilar.html