10 Ekim 2018

Ülkemizdeki Siyasi Gelişmeler, Uluslararası siyasetimiz,
Gelecek BM toplantılarında gündem ne olacak?...

Ülkemizdeki Siyasi Gelişmeler
Ülkemizdeki siyasi gelişmelerde kayda değer bir şey yok şimdilik. Artık görünen o ki siyasi partilerimizin ülkemizin en zor olduğu şu günlerde ortak hareket etmek iradesini göstereceğine hiç inancım kalmadı.

Şu sırada siyasi partilerimiz yerel seçimlere kilitlendi ve daha şimdiden gerilim arttı hatta tartışmanın boyutu büyük önderimizin silah arkadaşı Lozan kahramanı İsmet İnönü’ye kadar uzandı. Ülkemiz bu zor günlerde ulusal birlik oluşturamamasının bedelinin ödeyecektir.


Uluslararası siyasetimiz

Son yapılan birleşmiş milletler toplantısı küresel siyasetin yönünü göstermesi bakımından çok önemli olacaktı. Ancak Sayın Erdoğan’ın Almanya ziyareti nedeni ile zirveden ayrılması bizim medyamızda haber kaynakları bıçak gibi kesildi zirvedeki gelişmeleri yabancı basından takip etmek zorunda kaldım.

Zirve 1 Ekim günü sona erdi, ancak bu zirveye katılmayan Rusya lideri Putin ve Çin lideri Şi Cinping katılmayışını yorumlamak zorundayım gerçi Merkel de katılmadı ama Putin ve Şi’nin katılmamasını şöyle yorumlamak istiyorum.

Avrasya ve Atlantik arasındaki güç mücadelesini şimdilik gerek duymamış veya zamansız bulmuş olabilirler. Haklı oldukları şuradan anlaşılıyor, zirvede yalnız kalan Atlantik bloğunda ABD ile AB arasında çelişkiler oluştu.

Şimdilik son birleşmiş milletler toplantısını iki magazinleşmiş ama gerçekten de ilginç olayla noktalıyorum.

Avusturya dışişleri bakanı beş dilde sunum yapması ki bunlar arasında Arapça İbranice Latince de var, diğer ilginç olay ise yeni Zelanda başbakanının 3 aylık bebeği ile katılması ile toplantının ayrı renkleri diyelim.

Gelecek BM toplantılarında gündem ne olacak?
Sadece BM toplantılarında değil G7 toplantılarında ve hatta G2 (ABD ve Çin) sadece küresel iklim değişikliği gündemi oluşturacaktır.

Sonuçlar:

1) Paris iklim anlaşması tüm dünya ülkeleri tarafından onaylanacaktır.

2) Termik santrallar tüm dünyada yasaklanacaktır (Türkiye’de 60’a yakın kömür santralları bu yasaklamaya tabi olacak on milyonlarca dolar zarara uğrayacağız.)

3) Temiz suya ulaşım ve gıda yetersizliği dünyanın en önemli sorunu olacaktır.

4) Türkiye dâhil her ülkede göçmenleri geri gönderme eğilimi ağır basacaktır (Türkiye’de bugün 11 milyonu aşan yabancı vardır. Ve bu yabancılar Dicle suyundan daha fazla su kullanmakta ve 10 termik santral kadar enerji harcamaktadırlar.

5) Türkiye’de bugün 1.550 dere ve 15 büyük göl hızla kurumaktadır.

6) Elektrikli arabalar birkaç yıl içinde zorunlu olacak, toplu taşımacılık teşvik edilecektir.

7) Tüm dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelecektir. (Ülkemizde güneş ve rüzgâr enerjisi ihtiyacımızın %50 sini karşılayabilir.)

8) Türkiye Karadeniz sularını mutlaka İç Anadolu’ya aktarmalıdır. (İkinci kez yazıyorum.)

9) Dünya ülkeleri nasıl Güney Kutbunda ortak bir çalışma alanı oluşturdu ise (ki çok anlamlı bir işbirliği) tüm dünyamızı kirleten kimya, çimento fabrikaları için Büyük Sahra’da, sahibi olan ülkeye bir bedel ödeyerek orada toplanmalı. (Biz Trakya’yı tamamen kaybettik, artık Trakya’daki nehirler zehir saçıyor)
Bu öneri bana aittir tüm dünya ilgililerinin dikkatlerine sunuyorum.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Sayın Osman Akbaşak son yıllardaki yazılarımı topladı. İlgilenen dostlarım şuradan ulaşabilirler:
http://www.osmanakbasak.com/Konuklarim/Orhan_Ayber/Orhan_Ayber_Yazilar.html