04 Ağustos 2017
 
Dünyada ve Ülkemizde Küresel İklim Değişikliği ve Su Sorunu

Bugünkü yazımı dünyada ve ülkemizdeki küresel iklim değişikliğine ve su sorununa ayırdım.

Eski yazılarımda şayet bir analizci veya yorumcu benim düşüncelerimi paylaşırsa bundan çok rahatsız olur, yazımdaki o bölümü çıkartırdım. Ancak şimdi şartlar değişti tekrar da olsa küresel iklim değişikliğini çok ama çok önemsiyorum. Bu nedenle tekrar da olsa tehlikenin büyüklüğünü okuyucularımla paylaşmaya devam edeceğim.

Şimdi sizlerle arşivimdeki 300 haberden bazılarına özellikle son güncel haberlere ağırlık vereceğim.

1) İstanbul'daki 20 dakika süren dolu ve yağışın faturasının 1,2 milyar lira olduğu ifade ediliyor, bir sonrakinin bedelinin ise daha ağır olacağı öngörülüyor.

2) Buzulların erimesi ile Sibirya ve Alaska'da on binlerce yıl buz altında kalan toraklar açığa çıktı. Bu topraklarda kış uykusunda bulunan ve insanlığın hiç tanımadığı virüsler sağlığı tehdit ediyor. (Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsünden Prof. Berat Haznedaroglu'nun açıklamaları.)     
     
3) Uluslararası iklim bilimleri Türkiye raporunda, "Ülkemizin içinde bulunduğu Akdeniz havzası yer küremizin en hassas bölgesidir beklenmeyen hava olaylarına orman yangınlarına turizm gelirlerinde ciddi kayıplara tarımda verim kayıplarına ve ciddi kuraklıklara ya hazır olun" uyarısı yapılıyor.

4) Çevre Mühendisleri Odası, Ege ve Akdeniz'de sel, İç Anadolu'da kuraklık bekliyor. (Benim farklı düşüncelerim de var, Ege de kuraklıktan nasibini fazlasıyla alacak.)

5) Yine yazılarını çok önemsediğim Özlem Yüzak'ın iklim değişikliğinin küresel ekonomiye maliyeti isimli makalesinden bir alıntıdır.

a) Avrupa Çevre Ajansı'nca 1980'den bu yana aşırı hava olaylarının üye ülkelere maliyeti 400 milyar avroyu bulmuş durumda;

b) Kenya'da kuraklık nede-niyle aileler kız çocuklarını 12 yaşında büyük kentlere seks işçisi olarak göndermek zorunda kalıyor ve 2.6 milyon insan açlıkla mücadele ediyor;

Bu noktada yazarın notu, G7 ve G20 zengin ülkeleri toplanıp toplanıp dağılıyorlar ve Afrika'daki gerçekleri göremiyorlar ve şu NATO denen rezil örgüt Kaddafi'yi yok etmeselerdi Kara Afrika'nın kaderi böyle olmazdı;

Ve sayın yazar devam ediyor.
BM iklim komisyonu başkanı Christiana Figueres ile birlikte Altı bilim insanı üç yıl sonra iklim değişikliğinin gezegenimizdeki tahribatın geriye dönülmesi mümkün olmayan boyuta ulaşılacağını uyarısında bulunuyor ve önerilerini sıralıyor (Özlem Yüzak, Cumhuriyet 30 Temmuz)

6) Küresel ısınma İtalya'yı tehdit ediyor. Roma'da 8 saat su kesintisi haber, Papa Francis'in uyarısı olarak basında yer aldı. İtalya'nın Akdeniz'in ortasındaki Sardunya adası da su sorunundan nasibini aldı.

7) Orta Avrupa'dan gelen haberler de kötü; Macaristan ve Çekoslovakya tarihlerinin en sıcak dönemini yaşıyorlar.

8) Ülkemizde ilk defa bu yaz Erciyes dağının tepesindeki buzlar eridi... Şu anda ülkemiz de bir zamanlar gürül gürül akan 1.250 dere kurudu...

Hidropolitik Akademi başkanı Sayın Dursun Yıldız'ın çok ciddiye alınması gereken öneri ve uyarılarını bir başka yazımda paylaşacağım.