20 Ocak 2017
 
2017'ye Girdiğimiz Günlerde Küresel Sorunların Ayak İzleri...

2017 yılında küresel bir değişimin ayak izlerine tanık olacağız. Sadece bu günün değil gelecek kuşakların ve tüm dünyanın ve de tüm insanlığın dönüm noktası olacak. Tabii ki jeopolitiği ile çok önemli olan ülkemiz de bu küresel değişimden hem etkilenecek hem etkileyecektir... Tüm dünyayı etkileyecek bu değişimin ayrıntılarına bakalım;

1- ABD'nin yeni başkanı Donald Trump 20 Ocak'ta göreve başladı... Bu gelişi heyecanla bekleyenler ne zaman ve ne ölçüde hayal kırıklığına uğrayacaklar?...
     
2- Astana'da yapılacak zirve; alınacak sonuçlar önümüzdeki yüzyılda dünyanın geleceğini şekillendirecek.   Batı ve doğu arasındaki çekişmelerde Türkiye tam ortada olacak gibi... Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ABD'nin yeni başkanı Trump'ı Astana'ya davet etmesi bizimkilerin de Katar'ı davet etmesi şaka gibi olaylar... 
       
3- Kıbrıs sorunu; özellikle Türkiye'nin batıdan kopmasının paniğini yaşayanların Kıbrıs'taki girişimlerine hız verdiğini gözlüyoruz.
       
4- Davos zirvesi; bu güne dek sadece batılı liberallerin ve uluslararası şirketlerin yoksul ülkeleri soyup soğana çevirdiği Davos'ta bu kez Çin devlet başkanı Xi Jinping rüzgârı esti. Bu çok etkili konuşmadan sadece bir paragrafı yazmakla yetineceğim. "Ekonominin küreselleşmesi birçokları için bir (Pandora Kutusu) haline geldi; ancak uluslararası mali krizler gibi küresel sorunların sebebi küreselleşme değil, aşırı kazanç peşinde koşanlardır..."
   
5- NATO toplantısı;
İlk kez bir NATO ülkesi batı kampını bir ölçüde terk ederken bu krizi nasıl yöneteceğimiz merakla bekleniyor... 
    
6- Ekonomik kriz; Pek çok analizcinin ortak görüşü büyük bir kriz kapıda. Önümüzdeki günlerde gündemde bu da olacak.

Daha önce vurguladığım konular her biri ülkemiz için çok önemli. Türkiye bu jeopolitik savaşı yönetebilirse çok ama çok kârlı ve bağımsız bir ülke olarak geleceğe sağlam adımlarla ilerleyebilir.   Yönetemez ise çok ağır bedel ödeyebilir. Önümüzdeki haftadan itibaren bu gelişmeleri yorumlayacağım. İşte bu nedenle bugünkü yazımı gerek dünya  için gerekse insanlığın geleceği için gerekse de ülkemiz için çok önemli bir konuya ayırıyorum.      

KÜRESEL ISINMA
Küresel ısınma konusunda gerek ülkemiz basınında gerekse yabancı basında yer alan 50'ye yakın haberi arşivledim bunlardan sadece birkaç tanesini sizlerle paylaşacağım.

1) 2017 yılı tarihin en sıcak yılı olacak 
(Milliyet 15 Kasım 2016) Fas'ta düzenlenen BM iklim değişikliği konferansında açıklanan rapora göre 2016 yılı havadaki karbondioksit seviyesinde rekora koşuyor. Meteoroloji mühendisliği öğretim üyesi Ömer Lütfi Şen (Türkiye iklim değişikliği açısından kırılgan bir bölgede yer alıyor. Bütün uzmanların öngörüleri gelecekte su kaynaklarında azalmaya işaret etmektedir.) Kuraklıkta artışla beraber orman yangınları ülkemizi etkileyecek afetler arasında yer alacaktır.

2) 2016 son 100.000 yılın en sıcak yılı oldu
(Aydınlık 27 Aralık) Boğaziçi üniversitesi iklim değişikliği merkezi müdürü Dr. Levent Kurnaz felaketin sorumlusunun kömür ve doğal gaz kullanıp atmosfere CO2 salan ülkeler olduğunu ifade etti.

3) Görünmez katil tam 80 ilde
(Hürriyet 30 Aralık 2016) 80 ilimizde WHO dünya sağlık örgütünün kabul ettiği değerlerin çok üstünde. Doç. Dr. Haluk Çalışır 2012 verilerine göre yılda yaklaşık 32 bin kişi hava kirliliğine bağlı ölümle karşılaşmıştır. Bunlar gibi pek çok uyarı içinde birkaç önemsediğimi sizlerle paylaştım. Ülkemizde ve dünyamızda kıtlık su savaşları gibi uyarılar var. Son olarak Oda TV'de yayınlanan  İngiliz küresel iklim bilimcinin uyarıları: "Kömür santralları  iklim değişikliğinin baş sorumludur.  Ve ülkemiz maalesef 80 kömür santralını ihaleye çıkardı."