21 Ekim 2016
Türkiye’de yoğun gündem

Dünya Ortadoğu’ya kilitlendi ve küresel güçler ABD ve Rusya başta olmak üzere bölgede ağırlıklarını koydular. Bu bir nükleer savaşa yol açabilecek kaygılara da sebep olabiliyor.

Aslında bugün yazılması gereken en önemli yazı Türkiye’nin gerek Suriye’de gerekse Irak’taki hamleleri yorumlamamız gerekir diye düşünüyorum.

Ancak özellikle Musul konusunda çok belirsizlik var, bırakın değil bir günde her saat başı haberler değişiyor ve çok çelişkili haberler sağlıklı yorum yapmamızı engelliyor.

Önümüzdeki günlerde Fransa öncülüğünde Paris’te yapılacak Musul Zirvesini ve hatta ABD, Avrupa ve NATO toplantılarının sonucunu görmek gerekiyor.(Bu yazı 20 Ekim günü yazılmıştır ve şu anda Fransa’da yapılan toplantı devam ediyor)

Ancak Fransa’nın öncülüğünde yapılan bu toplantılara, İran’ın davet edilmemesinin, toplantının gerçek sahibinin ABD olduğunu gösteriyor. İran’ın eksikliği bu toplantıda Suriye’nin ve Suriye’deki Halep müdahalesinin daha çok önemli olacağının habercisi olabilir.

Türkiye’nin su kozu
Gerek Suriye gerekse de Irak’taki gelişmelere yoğunlaşırsak Türkiye’nin su kozunu göz ardı etmemeliyiz. Fırat ve Dicle’nin Suriye ve Irak’taki önemini vurgulamalıyız. Her iki ülkenin de Türkiye ile dost olma taleplerini, bugüne kadar Türkiye’nin su konusunda her iki ülkeye dostça davrandığını belirtelim. Sınır aşan sular Türkiye’nin çok önemli jeopolitiğidir. Ve önümüzdeki günlerde su ve ona bağlı olarak gıda gereksinmesi petrolden daha önemli olacaktır.(ABD başkan adayı Clinton önümüzdeki süreçte Orta doğuda su savaşları olacak uyarısında bulunmuştu.)

***

Bugün yazmam gereken iki önemli konu vardı. Aslında bunlardan birisi Kıbrıs konusu ki görüşmeler Türk halkından gizleniyor gibi diğeri ise Siber savaşlar ve Türkiye’nin siber güvenliği için yaptığı çalışmalar.

Bugüne kadar siber savaşlara karşı Gözlem’de defalarca yazı yazdım, haber yaptım.
Bu iki önemli konuyu önümüzdeki haftaya bırakmalıyız. Çünkü bugün gündem çok yoğun.

23’üncü Enerji Kongresi
İstanbul’da düzenlen, 23’üncü Enerji Kongresi sona erdi. Bu kongrede sonlara doğru çok önemli gelişmeler oldu. Örneğin sera gazlarının kontrol altına alınması, Paris sözleşmeleri, iklim değişikliklerinin önüne geçilmesi, Afrika için yapılan özel oturum gibi.

Son Söz: Türkiye şu anda tarihinin en kritik günlerini yaşıyor. Önümüzdeki günlerde pek çok olay netleşecek.