11 Eylül 2015
Çevremizdeki değişiklikler ve küresel gelişmeler

Ülkemizi doğrudan ilgilendiren bölgesel gelişmeler
Libya'nın açıklaması: Atatürk'ün laik Türkiye’sine büyük darbe. Libya Tobruk Hükümeti'nin Başbakanı Abdullah Sani, Türkiye ve Katar'ı ülkesinin iç işlerine karışmak ve siyasal İslam'ı dayatmakla suçladı. Laik bir cumhuriyet olarak kurulan ve hilafeti ortadan kaldıran Mustafa Kemal'in cumhuriyetine yapılan bu açıklamayı Türk Milleti olarak hak etmedik. Ama, ülkemizi Sünni İslam devleri olarak tanınmasına neden olanları kınıyorum. 

Şunu da ifade etmek isterim ki bu Sünni-İslam yaklaşımı bu zihniyetin iktidarı ile sınırlıdır. 
Türkiye laik olmalı ve laik bir ülke olarak anılmalıdır. 
Ortadoğu'da güç dengeleri değişiyor
Rusya'nın Suriye'ye desteği ile dengeler değişiyor. Tartus'ta donanma üssü bulunan Rusya bu kez de Lazkiye'de hava üssü kurmaya başladı. Ve Rus askerleri şimdi Suriye'de.
Ortadoğu'ya ya barış gelecek en kısa zamanda ya da savaş genişleyecek. Ve tüm bölge ülkelerine zarar verecek. Bunlar son uyarılardır. Anlayana.
Bölgemizde Mısır ve İran'ın yükselişi
Türkiye seçim, hükümet bunalımı, seçim sarmalında iken Mısır Arap dünyasının liderliğini ele geçiriyor. Bir taraftan Rusya ile yakın ilişkiler diğer taraftan Avrupa ile yaklaşımları ve Arap dünyasında Suudi Arabistan ve Katar dâhil ilişkileri ile bölgemizde yükselen bir grafik çizerken, İran ise Rusya'nın Suriye'ye desteği ile eli rahatlayınca, şimdi de Orta Asya'ya doğru açılıma başladı. Son olarak Kırgızistan ile ekonomik ve kültürel pek çok projeye imza attılar. Türkiye ise...

Dünyadaki gelişmeler
Ülkemizde seçim, terör ve gittikçe ağırlığını hissettiren ekonomik kriz ile ilgilenmek zorunda iken dış dünyaya ise çok önemli gelişmeler oluyor. Bunların özetlerini sizlere sunmaya çalışacağım. 

Çin'in 70. yıl kutlamaları 
Çin ülkesinin Japonya'ya karşı kazandıran zaferinin 70'inci yılı görkemli bir törenle kutlandı. Çin bu kutlamalarda, yüzde 85'i ilk kez envanterine giren yeni savaş araçlarını dünyaya tanıttı (sputrik haber). ABD dahil tüm dünya bu gösteriden çok etkilendi ve ABD daha birkaç ay önce yenilediği savaş stratejisini yeniden gözden geçirme kararı aldı. Ayrıca Moskova'daki Almanların yenilgisi ile sonuçlanan İkinci Dünya Savaşı 70. yılında Çin ordusunun Moskova'daki gösterisinde olduğu gibi, bu kez de Rus askerleri Çin'in 70. yıl gösterisinde gövde gösterisi yaparak, eğer ABD herhangi birine saldırırsa beraber askeri işbirliği yapacaklarını ifade ederek gözdağı verdiler. 

Ukrayna'daki gelişmeler 
NATO'nun ABD öncülüğündeki bölgedeki faaliyetleri Rusya'nın gittikçe artan tepkisi ile karşılanırken, gerilim hızla tırmanıyor. NATO ve Rusya güçlerinin sıcak bir savaşa doğru dolu dizgin gittiği konusunda ciddi yorumcuların uyarıları da hızla artıyor. 

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (Çin Radyosu)
Birleşmiş Milletlerce düzenlenecek bu konferansa 100'den fazla liderin katılması bekleniyor. 193 farklı ülkenin uzman ve diplomatlarının katılacağı toplantı 25-27 Eylül'de Newyork'ta yapılacak. Hedef 2030 yılında yeni bir dünya yaratmak 17 konu başlığı ile yapılacak bu zirvede yoksulluğun ortadan kaldırılması, iklim değişikliği ve kadın hakları gibi konular öncelikli olacak. Bu toplantıyı tüm ayrıntıları ile yakından takip ederek, okuyucularımla paylaşacağım.