Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Sesi Radyosu’nda, Putin’in 24 Nisan günü Ermenistan’a gideceği haberleri vardı. Tarihi belgelerle yüzleşme ve hukuki davaları kaybeden Ermeniler, son olarak sözde soykırımın 100. yılı için yaptıkları çağrıya, Putin’in olumlu bakması büyük bir gaflet. Oysa Rusların, Nazilerle giriştiği savaşın 9 Mayıs’taki kutlamalarına, Türkiye en yüksek düzeyde katılacağını duyurmuştu (Cumhurbaşkanlığı düzeyinde). Putin aslında 18 Mart ve 25 Nisan günlerinde Çanakkale’ye gelmeliydi. Çünkü Türklerin Çanakkale direnişinin, Rusların tarih sahnesine çıkışında çok önemli bir rolü olmuştur.
Çanakkale dünya tarihinde, emperyalizme karşı ilk büyük direnişin sembolüdür. Ve bugün hala Ruslar, Ukrayna, Kırım, Karadeniz ve Baltık Denizi’nde batılı emperyal güçlerle mücadele halindedir.
Putin’in Rusya’sı, yüzyıl önce Doğu Anadolu’daki, Ermenileri, Osmanlı’ya karşı isyana teşvik ederek, milyonlarca Türk ve Kürt’ün ölümüne sebep olmuştur.
Tarihe çok önem veren Putin bu kez yanlış tercih yapmıştır. Ben bu tercihin arkasında başka şeyler arıyorum. Mesela bir süre önce AB ülkelerinin tamamı, Rusya’dan doğalgaz almama kararı almışlardı. Böylece Güney akımı müşterisiz bırakacaklardı. Fakat Azerbaycan, Hazar gazını batıya akıtacak, Tanap Projesi devreye girdi. Şu sıralar ve bu gezi bir ölçüde Azerbaycan’a gözdağı vermek olabilir mi? (Bu arada Nabukko Projesi’nin nasıl iptal edildiğini unutmayalım)
Sadece haritaya bakarak; Doğu’da gaz var, Batı’da talep var, Ukrayna geçişi iptal edildiğine göre, Türkiye gaz terminali olur demek o kadar kolay değil. Böyle bir coğrafyaya sahip olmak yetmez, onu yönetecek diplomasi de çok önemlidir.
Avrupa Parlamentosu’nun kararı
Avrupa Parlamentosu’nun sağ kanadını oluşturan grup, tüm Avrupa ülkelerine, Ermenilere yapıldığı iddia edilen soykırımın tanınması talebinde bulundu. Avrupalılar daha son 5 yıl içinde Afrika ülkelerini soyup soğana çevirdiler. 300 senedir bunu yapıyorlar. Şimdilerde petrollerini, altınlarını her şeylerini çaldığınız Afrika ülkelerinden sadece hayata tutunabilmek için Avrupa’ya göç edenlerin acısını yüreğinizde hissediyor musunuz?
Akdeniz’in ortasında denize düşen bir babanın feryadından haberiniz var mı?
5-6 yaşındaki çocuğun son sözlerinin “Kurtar beni baba” deyişinin acısını duyuyor musunuz?
Sizler hangi nedenle, tarihi belgelerde kaybeden, hukuki tartışmaları kaybeden, sahte Ermeni soykırım iddialarını 100 sene sonra gündeme getiriyorsunuz?
Siz AB ülkeleri, son yüzyılda kaç insanın kanını akıttınız, hesabını tutuyor musunuz?
Sizlere daha fazla şey söylemek istemiyorum.
Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB) faaliyete geçiyor
Çin çağrısı üzerine başta IMF olmak üzere, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve pek çok Avrupa ülkesi bu bankaya kurucu olmak için başvurdu. Başvurular 30 Mart’ta sona eriyor. Çin’in öncülüğünde kurulan bu bankanın, kuruluş amacını Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, şu açıklamayı yaptı.
1) Verimlilik
2) Dürüstlük
3) Çevre
ABD’nin güdümündeki Dünya Bankası’nın tüm tersi idealler değil mi?
Yemen’de gerilim arttı
Bu yazımı yazarken Yemen’de gerilim iyice arttı. Hussiler (Şii güçler) kritik Aden’i kontrol etmeye başladığında, İngiltere ve ABD bu gelişmeye sessiz kalamazdı. Suudi Arabistan güçlerini, Yemen’e müdahale emrini verdi.
İran’ın bu müdahaleye sessiz kalması mümkün değil. Bu kavga tüm Ortadoğu’ya yayılabilir.
Bizim basınımız gelişmelere ABD penceresinden bakacağı için güvenemiyorum. Uluslararası basından takip edeceğim.
|