20 Haziran 2014
Musul olayları

Bugün Musul'daki olayları yorumlamak isterdim. Ancak yorumlar doğru haberler  ulaşırsa bir anlam ifade eder. Haberlerin ise doğruluğu tartışılır. Örneğin bir gün Saddam Hüseyin'in kızı Işid'i desteklediğini söyledi deniyor. Ertesi gün yalanlanıyor. Bu nedenle Irak olaylarını yorumlamak yerine bazı tespitlerle yetineceğim.

Tespitler
- IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) o coğrafyada tutunma şansı yoktur.

- IŞİD'in o coğrafyadaki eylemleri en çok Türkiye'ye zarar vermiştir.

- Türkmenler ilk kez yalnız kalmışlar ve Kürtler'e sığınmışlardır. Böylece Kürtler, Irak Devleti'nin kuruluşunda tarafsız bölgeye hâkim olmuşlardır. IŞİD ile kürtler arasında gizli bir sınır anlaşması yapıldığı izlenmektedir.

- IŞİD'in o bölgedeki varlığı en çok Barzani'nin işine yaramaktadır. Böylece bir zamanlar ekonomik bir bölge olan Kuzey Irak Kürdistan'ı son zamanlarda bu özelliğini yitirince, bizim ülkemizdeki ayrılıkçı güçler etkinliğini yitirmiş, analar çocuklarına sahip çıkmaya, yöre esnafı PKK baskılarına direnmeye başlamıştır.. Tekrar o bölge ekonomik bir bölge olunca Türkiye'deki ayrılıkçıların eli güçlenecektir.
İktidar ve ana muhalefet partisinin tutumları Türkiye'yi bölme girişimine destek olmaktadır.

- Irak'taki gelişmeler karşısında küresel güçler de bölgede taraf olmaya başlamışlardır. Gerek Rusya gerekse Çin Maliki'nin yanında yer almıştır.
- Amerika da daha önce desteklediği IŞİD ve El Nusra gibi örgütlere karşı pozisyon almak zorunda kalmıştır.

- Ayrıca Esad'ın direnişi ve Irak'taki gelişmeler ABD yönetimini de bölmüştür. Dış İşleri Bakanı John Kerry İran'dan çözüm için destek beklerken, Obama İran'dan  askeri bir destek beklemediklerini açıklamak zorunda kalmıştır.

http://www.gozlemgazetesi.com/UserFiles/images/Habericerik/20-6-2014_19-18-48_1.png- IŞİD dağıldıktan sonra başıbozuk kalan teröristlerin başta Türkiye olmak üzere dünyaya bela olacakları, şimdiden bütün ülkelerde kaygıyla izlenmektedir.

Muhtemelen Türkiye sınırlarını daha sıkı denetime tabi tutacaklar. Son olarak Almanya'nın aldığı Türk takımlarının Almanya'da maç yapmasını engelleyen kararda olduğu gibi oradaki yurttaşlarımız sürekli potansiyel suçlu gibi ağır baskılar altında kalacaklardır.

Son haber ise Irak'ın Basra Bölgesi'nden geldi. Güvenli bir bölge olan Basra'da Şii'ler, orada çalışan Türk şirketleri ve işçilerine karşı başkaldırdılar. Tüm Şii dünyasına  yayılma olasılığı var. Sunni bir devlet görüntüsü ülkemize milyarlarca dolarlık zararlar açmaya devam ediyor.
          
Kuzey Irak'ta 40'ın üzerinde şirket petrol arama ve üretimi için çalışıyor. Kuzey Irak'ta 50 milyar varil kadar petrol rezervi olduğu düşünülüyor.