11 Nisan 2014
Ukrayna ve Kıbrıs'taki gelişmeler

http://www.gozlemgazetesi.com/UserFiles/images/Habericerik/11-4-2014_17-58-02_1.pngUkrayna'da etnik ayrım hızla yayılıyor. Kısa bir süre önce Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından sonra birde Ukrayna'nın Ortadoks Rus asıllılarının bulunduğu bölgede (Donetsk ve Odesca) Rus bayrakları dalgalanmaya başladı. 

Ukrayna'nın batı yanlıları ve Rus yanlıları olarak ikiye ayrılması soğuk savaş dönemlerinde yaşanan bir süreçtir.

(harita1)
        
Güney Kıbrıs Rum yönetimini ve Yunanistan'ı ekonomik kriz ile köşeye sıkıştıran batılı ülkeler, Türkiye'deki yönetimi ise anti demokratik uygulamaları nedeniyle köşeye sıkıştırarak, Kıbrıs'ta istedikleri çözüm sürecini hızlandırmaya başladılar. 

http://www.gozlemgazetesi.com/UserFiles/images/Habericerik/11-4-2014_17-58-02_2.pngAmaç Kırım ve şimdide Ukrayna'nın doğusunda Rus hamleleri karşısında çaresiz kalan batının Kıbrıs'ı önce tek devlete indirgeyip, sonra NATO'ya alarak Doğu Akdeniz'e yerleşen hatta Güney Kıbrıs Rum kesiminin limanlarını bile kiralamayı teklif eden Rusya'yı bölgeden uzaklaştırmaktadır.
Böylece Doğu Akdeniz'deki İsrail gazı Türkiye üzerinde Balkan ülkelerine götürerek Rus gazına alternatif olmak planları olabilir. 

Şimdi 17 Aralık'ta eline geçen tapeleri, yerel seçimlerde tepe tepe kullananlar. Acaba cemaat- iktidar arasındaki bu kavga neden çıktı diye hala kafa yormayanlar, ülkemizdeki siyasetin (veya daha doğru yorumla siyasetsizliğin) küresel güçlerin çıkarları doğrultusunda şekillendirildiğini bakalım ne zaman algılayacaklar?


(Harita 2)