28 Mart 2014
Yerel seçimler

Bugünkü yazımı da ülkemizdeki yerel seçimlere ayırmak istedim. Sağlık sorunum nedeniyle birkaç gün evde zorunlu kalınca, televizyonlardaki parti başkanlarının konuşmalarını izleme şansım oldu. Elimde kalem, önümde not defteri bekliyorum. Acaba bu parti liderleri ülkemin sorunları ile ilgili önemli bir şey söyler mi diye. 

Mesela hızla yaklaşan ekonomik kriz ile ilgili neler yapılmalı büyük kentlerde yaşanacak su krizi ile ilgili çözüm önerileri var mı? Gıdaya erişimin zorlukları ve gıda fiyatlarının önümüzdeki yıl yüzde 30 zamlanması sonucu ne gibi önlemler alınmalı gibi şeyler.

Açıkça söylemek gerekirse tek bir cümle bile bulamadım not almaya değer. Sadece iktidar ile Cemaat arasındaki kavga ve ortalığa saçılan tapeler ilgi odağı oldu.

Ama kimse, bu tapelerin Amerika derin devletindeki ne tür hesaplaşmalar sonucu oluştuğunu hiç merak etmediler. Ancak bu mücadele bu kavga devam ederken yeni CHP de cemaate kol kanat gerdi. Aynen bir zamanlar İngiliz emperyalizmin ahlaksız kuramlarından biri olan "düşmanımın düşmanı benim dostumdur" anlayışı ile hareket ediyor. 

Suriye uçağı düşürülürken
Angajman kurallarına göre (!), ülkesindeki terörist güçlerle savaşırken, bir Suriye uçağı düşürüldü. Hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem de ana muhalefet partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bunu doğal hak olarak karşıladı. 

Oysa o Başbakanın ve o ana muhalefet partisinin ülkesi: Bir süre önce kendi teröristleri ile mücadele ederken bir başka ülkenin (Irak) sınırlarına aşmış, hava kuvvetleri de teröristlerin barındıkları mevzileri bombalamıştı. Üstelik Irak'ın diktatörü Saddam bile bize hak vermişti o zamanlar. 

Komşunuzda bir iç savaş varken böyle angajman kuralı uygulayamazsınız. 
Unutmayın ki Suriye Araplarının entelektüel birikimi, modern Arap dünyasının itici gücüdür. Ve bir gün tüm Arap dünyasını karşımıza alırız. 

Genelde Sayın Başbakanın beyanını anladık. Bu Suriye iç savaşında görevli. Peki, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sen neden taraf oluyorsun? Bu uçağın düşürülmesini anlamak mümkün değil. 

Obama soğuk savaş yok dedi
Avrupa gezisine çıkan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Devlet Başkanı Barack Obama Soğuk Savaş yok dedi. Aslında Soğuk Savaşı şimdilik göze alamadı. Onun da bedeli var. Ekonomik durumu bunu kaldıramadı. 

İran’a uygulanan ambargo, Avrupa devletlerinin tepkisini çekmişti. Özellikle Almanya rahatsız olmuştu. Doğalgazda Rusya’ya bağımlı olan Almanya’nın Rusya’ya yapılacak yaptırımları kolay kabul etmesi çok zor.

ABD Rusya’nın küresel güç olmasını önlemek için yapacağı tek şey petrol ve doğalgaz fiyatlarını düşürmek. Obama’nın Avrupa ve Ortadoğu gezisindeki amaç petrol fiyatlarını düşürmek olabilir. 
Önümüzdeki hafta bu konuları araştıracağız.