27 Aralık 2013
Sarıkamış Savaşı'nın 99. yıl dönümü

Savaşın strateji ve taktiği, iklim koşulları ve zamanlaması konusuna girmiyorum.
Ancak Ruslar tarafından işgal edilen doğu illerimizi geri almak için en zor koşullarda, soğukla, tifoyla ve düşmanla mücadele eden ve kimilerinin iddia ettiği gibi 'Kurşun bile atmadan, koca ordu yok oldu' laflarını da bir kenara bırakarak.

Ordumuz savaşa savaşa Rusların Sarıkamış karargâhına kadar girmiştir. Ancak Ermeni çetelerinin lojistik desteği engellemeleri sonucu savaşı kaybetmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. Kalanlar ise vatanın başka bir bölgesinde başka düşmanlarla savaşmak için çeşitli cephelere gitmişlerdir. Anadolu'nun yiğit Türk askerlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

(Abdülhamit döneminde yok edilen donanmamızın bedeli, bu savaşta da ödenmiş, Karadeniz'den deniz yolu ile lojistik destek mümkün olmamıştır.)

Sarıkamış Savaşı Mehmetçiğin ruhunun dirilişi, Çanakkale dirilişinin ulusal bir iradeye dönüşünü Kurtuluş Savaşı bu iradenin zaferine dönüştürmüştür.

Uluslararası ilişkilerde sopa göstermek 
Geçtiğimiz günlerde basına servis edilen bir fotoğraf vardı. Obama'nın elinde bir beysbol sopası vardı, bu sopayı Sayın Başbakan'a gösterdiği varsayılıyordu. Bu bana inandırıcı gelmedi. Obama diplomaside oldukça nazik bir adamdır. Oysa gerçekte diplomaside sopa göstermek oldukça yaygındır. Mesela ABD'nin Türkiye'ye her 24 Nisan günü Ermeni Soykırımı Yasası sopasını göstermesi olağan hale gelmiştir. 

Ancak bu kez sopayı Sayın Tayyip Erdoğan gösterdi. Rusya ile yapılan stratejik işbirliği toplantısında “Bizi Şangay işbirliğine ve Avrasya ekonomik yapılanmasına alın, batıdan ve AB'den kurtulalım” dedi.
ABD'den yanıt gecikmedi, o da CHP sopasını gösterdi, “Bak senin de alternatifin var” dedi. Ve CHP heyetini hemen ABD'ye davet etti. 

Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu ziyaretten sonra ABD, AB, NATO ve Gümrük birliğini savunması ve Atlantik ile güçlü bağlardan söz etmesi CHP içindeki bazı milletvekilleri tarafından nasıl karşılanacak? CHP'ye oy veren milyonlarca kişinin ne AB ve ABD diyerek ve tam bağımsızlık iradesini ortaya koyarken genel başkanların bu tavrını nasıl savunacak bende merak ediyorum.

AB+ ABD ile Rusya arasındaki çekişmede son hamle Rusya'dan geldi. Ukrayna'ya verdiği doğal gazın fiyatını düşürecek önemli bir siyasi kazanım elde etti. 

Enerjide dışa bağımlılığımızı en aza indirmeliyiz. Bu konuda görüşlerimi ileride yazacağım.