Suriye'ye yapılması planlanan müdahale sarin gazının kimin tarafından kullanıldığı konusunda kilitlendi.
Rusya ve müttefiklerinin müdahaleye karşı duruşları, ABD müttefiklerinin başta Fransa, Türkiye ve Körfez ülkelerinin savaş çığırtkanlığı devam ediyor.
Daha öncede yazdım, ABD mutlaka müdahale edecek, sınırlı da olsa. Aksi takdirde bu güç gösterisini Rusya ve Putin kazandı algısı yaratılırsa ki şimdilik öyle oldu, ABD Orta Doğu'da itibarını önemli ölçüde yitirir ve İsrail'in güvenliği de riske girer.
Daha ABD geri adım attığı anda Mısır'da ABD aleyhinde gösterilere tanık olduk ve ABD'nin bölgedeki en yakın müttefiki Ürdün, Rusya ile stratejik bir anlaşma yaptı. Şu anda Çin'de çok önemli ikili anlaşmalara imza atıyor.
Bu nedenle ABD müdahale edecek etmesine ancak kendi kamuoyunu ve dünya kamuoyunu ikna edecek provokasyon peşindeler. Suriye helikopterinin sınır ihlali, hafif kalır. Daha büyük planlar yapabilirler.
En büyük kaygım bunun için Türkiye'yi alet etmeleridir.
Şangay işbirliği toplantısı
Türkiye'nin diyalog ortağı olmasına karşın davet edilmediği toplantıda, alınan kararlar sonucu niçin çağırılmadığı anlaşıldı.
Suriye ile müdahale konusunda tüm birlik üyeleri Rusya'nın yanında tavır aldılar ve Suriye'ye yapılacak askeri bir müdahaleye karşı çıktılar.
Bu kararın tek bir anlamı vardır. Artık batının karşısında yeni bir siyasi blok oluşmuştur.
Ve de hızla askeri bir örgüte doğru yapılanmaktadır. ABD ve Nato artık yalnız değildir bu dünyada. (G20 toplantısında da BRICS ülkeleri Suriye konusunda ortak bir duruş sergilemişlerdir. Doların egemenliğine karşı ortak hamle yapmak kararlılıklarını göstermişlerdir).
Şangay, işbirliği toplantısında alınan diğer bir önemli karar ise yine Putin'in teklifi ile Atlantiği Pasifiğe bağlayan yolların (demiryolu, karayolu, petrol ve doğal gaz) karasal alanda seçeneğinin görüşülmesidir. Böylece Rusya 300 yıldır denizyollarına ve kritik geçitlere egemen olan Anglo Sakson güçlerin elindeki avantajı ortadan kaldırmak ve batıya bir darbe de buradan vurmak istemiştir. Bu teklif çoğu kara ülkesi olan ve denize kıyısı olmayan Şangay işbirliği üyeler içinde oldukça caziptir.
Rusya ayrıca bu yaklaşımı ile Sibirya'nın yerüstü ve yeraltı zenginliklerini dünya ekonomisine kazandırmayı hedefliyor.
|