Nevzat SÜER SEZGİN

 
Eğitimci gözlüğümle "Taş Devrine Düş Yolculuğu" adlı eseri okurken ilk gençlik çağı (ergenlik) bireylerine neler katabileceğini düşünerek okudum. Bu konudaki düşüncelerim şöyle:

. Çok akıcı bir anlatımla ve tertemiz bir Türkçe ile yazıldığı için okuma zevki katar.

. İlk gençlik çağında birey bağımsızlık arayışı içindedir. Macera ve heyecan ararlar. Bu roman, okurunun merak ve heyecan duygularını eser boyunca canlı tutarak, bağımsızlık arayışlarını doğru yönlendirmelerine katkı koyar.

. Bu yaş dönemi hayranlıkların ve tutkuların bol olduğu bir süreçtir. Gençler hayranı oldukları gerçek veya hayali kişilere benzemek isterler, onlarla özdeşim kurarlar. Romanın karakterleri kendisine ve çevresine yararlı, mesleğine tutkulu kişilerdir. Eser, okurun hayranlık duyulacak kişi ve olaylar hakkında sağlıklı yönlenmelerine yardım eder. Yazar tarafından yaratılmış olan karakterler gelişmekte olan özkimliklerine model oluşturabilir.

. 2035 yılını anlatan eserde, okur gelecekte nelerin değişebileceği hakkında öngörülere sahip olabilir.

. İlk gençlik çağında çevrelerine, toplumsal olaylara ilgi artar, eleştirel düşünme yeteneği gelişir."Ben kendim için, ailem için, kentim için, ülkem için neler yapabilirim?" sorusu zihinlerinin başlıca sorularındandır. Eser bu sorulara daha geniş bir perspektiften bakabilmelerine katkı koyar.

. Bu çağda hızlı beden gelişmesiyle birlikte cinsel uyanışta baskındır. Osman Akbaşak romanın kahramanlarını birbirlerine genç okuru özendirecek bir sevgi ile bağlamıştır. Genç, bu aşkı model alarak cinsler arasında düşünsel ve duygusal birlikteliğin önemini fark edebilir.

. Okur adından çok söz edilmeyen arkeologluk, rehberlik gibi meslekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olarak, bu mesleklerin de diğer popüler meslekler kadar yararlı olduğunu fark eder.

. Okur insanlık tarihini merak edip farklı araştırmalara yönelebilir. Ne yazık ki; günümüzde gençleri tüketime, radikal maceralara, şiddete veya mistik düşüncelere yönlendirecek eserler çok fazladır. Yukarıda kısaca anlattığım katkıları yaparak ilk gençlik çağındaki çocuklarımızı doğruya, güzele, yönlendirebilecek edebi eserler ise çok nadirdir.

Osman Akbaşak'ın "Taş Devrine Düş Yolculuğu" adlı eserini 12 -18 yaş arası tüm ilk gençlik çağındaki çocuklarımızın okumasını dilerim.

Nevzat Süer Sezgin Eğitimci-Yazar