Ferda İzbudak Akıncı


İzmir'in Dikili ilçesinde doğdu. Ayvalık Lisesi'nden mezun oldu. Ege Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde yüksek öğrenim gördü. Daha sonra yirmi bir yıl devlet memurluğu yaptı. Yazın hayatına şiirle başlayan Akıncı, 1990'dan bu yana öykü yazmaktadır. Öyküleri, şiirleri, yazarlarla yaptığı söyleşiler ve kitap değerlendirme yazıları Cumhuriyet Kitap, Varlık, Adam Öykü, Notos, Kurgu, Evrensel Kültür, Akköy, Temmuz, Dilizi, Damar, Afrodisyas Sanat gibi çeşitli dergilerde yayımlandı.

Öyküleriyle Ömer Seyfettin (1997'de üçüncülük, 1998'de ikincilik) ve Samim Kocagöz (1996'da ikincilik, 1997'de üçüncülük) ödüllerini aldı. “Gizli Resimler” adlı dosyayla 1998'de düzenlenen Halkevleri Edebiyat Yarışması'nda öykü dalında birinci seçildi ve dosya halkevleri tarafından basıldı. Kayıp Yıldızlar adlı kitabı, 2000 yılında Edebiyatçılar Derneği ile SES'in düzenlediği yarışmada öykü dalında birinci seçildi. Aynalı Göl adlı kitabıyla da 2005 Orhan Kemal Öykü Yarışması birincilik ödülünü aldı.

Yayımlanmış kitapları

Öykü kitapları:
Düş Sarnıcı (1996)
Gizli Resimler (1998)
Kayıp Yıldızlar (2000)
Aynalı Göl (2009)

Romanlar:
Sudaki Ateş (2007)
Bergamalı Simo (2007)

 

Çocuk Kitapları:
Sokak Kuşu (Uçurtmanın Gözleri) (2003)
Işıklı Ayakkabılar (2003)
Kuş Kulesi (2004)
Su Masalları (2005)
Çamur Bebekler (2007)
Çuvaldiken Kasabası (2008)
Kış Ülkesi Çocukları (2008)
Mutluluk Sokağı (2009)
Rüzgâr Masalları (2010)
Kuğu Gecesi (2011)

Araştırma / İnceleme:
Bir Eski Zaman Güzeli: Buca – İzmirim 12 (2011)

Derleme:
Ferda İzbudak Akıncı ve Hülya Soyşekerci. İzmirli Öyküler (2009)


Bergamalı Simo Bir diriliş destanı...

Usta yazar Ferda İzbudak Akıncı’dan, tarih-doğa-insan üçgeninde yaşanan bir insanlık trajedisi…

Altın uğruna acımasızca katledilen ormanlar, çok uluslu güçlerin saldırısına maruz bırakılan bereketli topraklar, Bergama halkının tüm haykırışlarına rağmen makus kaderinden kurtarılamadı.

Umut yağdı Bergama’ya.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle asırlara meydan okuyan Bergama için yeni bir umut ışığı doğdu. Gönüllerince zengin olma hayalinin keyfini sürdü Bergamalılar. Üstelik kurtuluş olarak addettikleri bu umudun onları adım adım büyük bir sona sürükleyeceğini görmezden gelerek…

Eşi Yadigar’la yaşadığı yıpratıcı ilişkiden kaçarak Bergama’daki ıssız dağlara sığınan Simo, münzevi bir yaşam sürmeye başlar. Simo, her şeyden ve herkesten uzakta, çıkarsız, saf bir hayatı tercih etmiştir. Oysa oğlu Murat, Bergama’yı büyük bir felakete sürükleyecek altın rüzgârının etkisine kapılmıştır çoktan. Bergama halkı geri dönüşü olmayan bir kutuplaşma ile karşı karşıyadır: Bir yanda Ovacık altın madenini destekleyenler, diğer yanda büyük bir mücadele gösterisi ile madene karşı çıkanlar. Yadigar hayatının hatasını yaptığının geç de olsa farkına varır. Kendi elleriyle madene ittiği oğlu Murat gün geçtikçe ölüme daha da yaklaşmaktadır. Oğlunun durumunu öğrenen Simo, seçtiği yoldan geri dönerek hayata yeni bir şans tanır. Simo için yeniden diriliş zamanıdır. 

Bergama’nın kaderini değiştiren trajik bir gerçeği gündeme taşıyan Bergamalı Simo, üstün bir direniş örneği sergileyen Bergamalıların mücadeleci ruhunu, çarpıcı bir romanın kurgusu içerisinde anlatıyor. 


...

 

.


.

Diğer kitapları
Öykü kitapları
 
Romanlar
Düş Sarnıcı
  (1996)
Gizli Resimler 
(1998)
Kayıp Yıldızlar 
(2000)
Aynalı Göl 
(2009)
Sudaki Ateş (2007)
Bergamalı
Bergamalı Simo (2007)

 

Çocuk Kitapları
Sokak Kuşu 
(2003)
Işıklı Ayakkabılar
(2003)
Kuş Kulesi 
(2004)
Su Masalları 
(2005)
Çamur Bebekler 
(2007)
Çuvaldiken Kasabası (2008)
Kış Ülkesi Çocukları (2008)
Mutluluk Sokağı
(2009)
Rüzgâr Masalları
(2010)
Kuğu Gecesi 
(2011)
Araştırma / İnceleme:
Bir Eski Zaman Güzeli: Buca  (2011)

Diğer kitapları üzerine yazılanlar

Çerkezköy'de Öğrenciler Yazarlarla Buluşuyor:

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde eğitim veren Tepe Ortaokul öğrencileri, ’Çerkezköy Okuyor’ projesi kapsamında çocuk kitapları yazarı Ferda İzbudak Akıncı ile buluştu. 02.03.2015 10:15

Tepe Orta Okulu için düzenlenen 'Çerkezköy Okuyor' projesinin ilk yazar söyleşi programı İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Söyleşiye, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Milli Eğitim Şube Müdür İrfan Danışmaz, Halk Eğitimi Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman'ın yanı sıra okul müdürleri, öğretmenler ve Tepe Ortaokul öğrencileri katıldı. Bir saat süren söyleşide Yazar Ferda İzbudak Akıncı, yazarlığını ve kitaplarını anlattı. Yazar Akıncı, daha sonra öğrencilerin sorularını cevapladı.

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, söyleşi sonunda yazar Ferda İzbudak Akıncıya çiçek vererek teşekkür etti.

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan proje ile ilgili olarak faaliyetlerin tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Erdoğan, "Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ilçemizdeki ortaokul öğrencilerine yönelik 2014 Kasım ayı itibariyle düzenlemiş olduğumuz 'Çerkezköy Okuyor' projesi kapsamında çocuk yazarlarımızın çocuk kitaplarından okuma yarışması için 8 farklı kitap verdik. Projemizin amacı çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak ve aynı zamanda da edebiyatımızın güzel eserlerini çocuklarımızla tanıştırmak ve de çocuk kitabı yazarlarımızla onları buluşturmaktır" dedi.

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaokul öğrencilerine yönelik 2014 Kasım ayında hayata geçirdiği 'Çerkezköy Okuyor' projesi 18 Nisan'a kadar devam edecek. Kasım ayından itibaren her ay ortaokullara bir çocuk kitabı yazarı getirilerek yazarın öğrencilerle yazdığı kitaplar hakkında söyleşide bulunması sağlanacak. - TEKİRDAĞ

Çocuk Kitabı Yazarları Okurlarıyla Buluştu

Türkiye’nin tanınmış çocuk ve gençlik romanları yazarları Ferda İzbudak Akıncı ve Toprak Işık, Özel Adana Başkent Okullarında düzenlenen seminere katılarak 5 ve 6. sınıf öğrencileriyle söyleşti. 26.10.2014 09:33

Türkiye'nin tanınmış çocuk ve gençlik romanları yazarları Ferda İzbudak Akıncı ve Toprak Işık, Özel Adana Başkent Okullarında düzenlenen seminere katılarak 5 ve 6. sınıf öğrencileriyle söyleşti. Yazarlar Akıncı ve Işık, büyük ilgiyle karşılaştıkları seminerde yaşamlarından örnekler verdikleri deneyimlerini küçük okurlarıyla paylaştı.

Konuşmasına, kitap okumanın önemine değinerek başlayan yazar Ferda İzbudak Akıncı, "Böyle okuyan bir okulda olmaktan çok memnunum. Çocuklarla birlikte olmak yeni yazacağım romanlarda bana kaynak sağlıyor. 'Bu çağın çocuğu nasıl olur?' sorusunu sizlerin enerjisini, sizlerin sorduğunuz sorularınızı alıp romanımdaki karakterlerime yansıtıyorum ve onlar daha gerçekçi oluyorlar" dedi.

Çok uzun zamanlar şiir yazdığını hatırlatan Akıncı, "Sonra bir gün sadece yazarak yaşamak istediğimi anladım. Okumak çok önemlidir. Dışarıda hiç kitap okumayan bir insana sorsanız bile size kitap okumanın ne kadar yararlı olduğunu sayfalarca anlatabilir" diye konuştu.

"ASLINDA MÜHENDİSİM AMA..."

Yazar Toprak Işık ise, üniversiteden elektronik mühendisi olarak mezun olup, bir şirkette mühendis olarak işe başladığını belirterek, "Boş vakitlerimde hep kitap yazdım. Bugün mühendisliği danışman olarak yapıyorum. Sürekli çalışmıyorum. Günümün büyük bir kısmını yazarak geçiriyorum. Türkiye çok kitap okunan bir ülke değildir. Ama benim doğduğum evde gözlerimi açtığımda, ailem hep okuyordu. 'Demek ki okumaya geldik' dedim ve hep okumaya başladım. Okumak kendini besleyen bir açlıktır, doydunuz mu daha fazla yemek yemezsiniz ama okudukça daha çok okumak istersiniz" dedi.

Seminerin sonunda, Özel Adana Başkent Okulları öğrencileri yazarları soru yağmuruna tuttu. Yazarlar, öğrencilerin "Bir kitap yazmak ne kadar zamanınızı alıyor" sorusunu, "Ortalama bir yıl" diye yanıtladılar.

Seminerin sorununda öğrenciler yazarlara çiçek takdim ederken, yazarlar Akıncı ve Işık da küçük okurlarının kitaplarını imzaladı. - ADANA

.
 
.

?