HAYATI (1928 - 1996)

3 Nisan 1928 tarihinde İstanbul'un Beykoz ilçesinde doğdu. 1996 da İstanbul'da öldü. Anne, baba ve ataları yönünden tarihsel bir Beykozludur.

Babasının hava subayı olması nedeniyle gezginci bir öğrenim hayatı yaşamıştır. İlkokulu Beşiktaş 1. yıldız yatılı okulunda tamamlamış, ortaokulu Kütahya da liseyi ise Bursa Erkek Lisesinde tamamlamasına karşın Türkiye'de aşağı yukarı okumadığı lise kalmamıştır.

İlk yazısı ve şiiri o sıralar Zonguldak ilinde yayınlanmakta olan BUCAK dergisinde (1945) yayımlanmıştır. Daha sonraları Türkiye'nin her yanında Halkevi dergilerinde ve belli başlı sanat - edebiyat dergilerinde yazı, şiir, öykü ve denemeleri yayımlanan Ercüment Uçarı daha sonra şiir dışındaki bütün uğraşlarını bırakmış sadece şair kalmaya karar vermiştir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fkültesini (1959) bitirdikten sonra askerliğini yedek subay olarak Ankara Elmadağ'ında yapmıştır. Bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra girdiği Petrol Ofisinden (1983) yılında emekli olmuştur. Sabahat hanımla evliydi Arzu adında Bir kızı vardır. 1996 yılında aramızdan ayrıldı. İkinci yeni şairlerindendi ve ikinci yeniyi reddi miras etmeyen tek şairdi


KENDİ AĞZINDAN*

Şiirime bir kaçışın oluklu sesi de denilebilir mi ki? Belki de bize şiir diye öğretilen şeyin kendisinden kaçışımın ya da kendimden bıkıp kaçmak istememin soluğundan kaçışımın han kapılarını zorlayıp da bir başka kaçışa yönelmek istememin sorunlarıyla baş başa kalmamın değerinden mi kaynaklanıyor şiir yapmam, isteğim.

Ben örneğin turunçgillerden, çevremden, eriklerden kaçışımın, saka, güvercin, pekin ördeklerinden, kanarya kuşlarından kaçışımın, kedilerden, ağaçlardaki zeytin tanelerinden kaçışımın, kadınlardan şiirimsi kaçmayışımın, oluk gibi büyüleriyle büyütüp yapmıyorum şiirimi.

Kor aynaların içinde başlayıp süren sırım gibi bir koşunun hep uç bir noktasındadır diyorum şiirim.

Şiirim apar topar, geri ileri, süratli, hedefsiz belki de kör bir mermi hızı ile yola çıkar potasından. Düşünce hızıyla yeniden maddeye bürünüşünün sinemalarının en doruk haz noktasında; yeniden yeni baştan atomlarına ayrılmasının kutsallığını tek başına yaşayıp bulacaktır da benimle.

Sürahilerin, semizotlarının, hercaimenekşelerin, daktilo şeritlerinin, gazete ilavelerinin boyalı seslerinin o albenili şarkılarına eklenmiş kadifeli orgazımdır benim şiirim. Ya da sonsuz kainatlardaki yaşam sistemlerinin bütününde kıpıl kıpıl kımıldayıp kıpıldayan bir ölümsüz noktanın kapısının arkasında şiirim.

Şiirimde gerektikçe ya da gerekmedikçe zor ve tehlikeli olan her merdivenin altından geçerim. Şiirim için, gerekli gereksiz her şeye sokulurum örneğin değişik seslisi olmasalarda mor, kahverengi, mavi rengin, kara rengin, sarı rengin, eflatun rengin her çeşit zengin va fakir rengin tonlarına bilenir onları merakla inceler, koklar doyasıya: sonra renklerin ruhlarını ellerim, ellerimle; parmaklarımla dokunurum maddelerin kirpiklerine, avuçlarımın içlerini öptürürken; erkeğini seviştikten sonra büyük bir hazla yiyen dişi örümceklere.

Ben başka şeyden söz açmam; kendimden başka; kendi yaşamımdan söz açarım, başka değişik yaşamları da koklayarak. Belki ruhumun bundan önce barındığı sayısız vucutlardaki yaşamımdan da çokça söz açmış olabilirim. Şiirim için ufak şeyleri ıvır zıvırları severim; kutsal yaşam içindeki. Şiirime bir yönlü de gece ya da gündüz vakti görülen garip düşlerin aynalarının izdüşümleridir diyorum.

Körlemesine, elleye elleye boşluğu; giriyorum şiirime hep. Gür cinselliğimdeki kuş sesleriyle vucudumun uçarı kaşıntılarının vitaminsizlikte renkliliğini tadıyorum; yaşadığım her saniye. Tanrım ben mi yaptım bu şiiri ben mi doğurdum; hayretimin hala bal arıları usumun içinde; capcanlı. Şiirden hep irkilmişimdir; yaşamım boyu hep tatlı, tatsız korkmuşumdur, paniğe kapılmışımdır. Ama hep saygı duymuşumdur. Yiğitliğine küçümenciliği görünümdeki devliğine. Şiir, sıcak bir Temmuz ayının baytekinli bir gününde tam öyle vakti sizi çok rahatsız eden (vızıltılarıyla, sizi ısırmalarıyla) bir sivrisineğin kanatlarındaki tüyleri sevgiyle ve sonsuza dek okşayarak öpebilmek duygusunu içinizde taşıyabilmek yürekliliğini sürdürebilmek demektir.

Şiir komik olmadığı gibi, bir olayın ciddiyetini de hiç ceplerinde taşımaz.

Kusan bir yanardağdaki lavın akışıdır; çaresiz akışı. Bitmeyişindeki canın adıdır şiir ve ruhun tükenmeyişinde her an yeniden doğar. Cinsel organlarımızdaki sönmeyen kudretin hep yeniden oluşan orgazmının altın heykeliyle de resimlendirir kendini. Abası olmayan bir çobanın vucudunda belki de.

Cesur kişilerin işidir şiir. Kendini ona karşılıksız adayanların işidir. Yirmi dört saat kendinle yatanların yanındadır şiir.. Şiir üstelik korkak, pısırık kimverdili kişilerin semtine uğramaz. Şiirde evrenselliğe ise kişiliğin daleveresiz yurtseverliliğiyle erişilebilir ancak. Şiirin politikası olmaz şiirin kendisi varken. Şiirimi, vucudumun hücrelerini adeta öldürerek yapıyorum. Yüzde seksen beyin hücrelerimi ve yeniliyorum yeniden süratimi kendimi koşmak için şiire. Tuzdur şiir. Dünyamızın mayasına ekmek için. Şiir insanın bilinçsiz gıdasıdır. Denizin sebepsiz dalgalanışındaki insan gözünün toplamıdır. Göğün birden kararması. Martı kuşlarının, kapkara denizlerin çevresinde uçuşmalarıdır. Şiir sadece kendisine tapılmasını isteyen, hırsla seven kıskanç bir kadın gibidir. Tavizin kuşağı yoktur belinde.

Siz Ercüment Uçarı'nın beklide her şiirinde, onun o giz dolu korkak, ürkek, cesur, kahraman, parasız, güç dolu, orgazmımı başaran ya da başaramayan yaşamının sürecinin midyaları içindeki gizli incilerden sevaplarını, günahlarını, kirlerini akpaklığını tatmanın bedeniyle suçlu ya da suçsuz gözlerindeki kuşku dolu pisliklerinin yakaları kararmış gömlekleriyle bir densizliğini bulacaksınız.

Şiirin sözcüklerinin seçimi önemli. Yapısının sağlamlığı önemli, ayakları kokmamalı mı şiirin? Her şeye rağmen yoksul kalmak; hiçbir şey yapmadığınızı sıkça algılamak belki de şiirin özlerinden biri de bu. Her şair çoğalma kokusuna dahildir. Ben kargaşayı seviyorum biraz da. Şiirin çocuksu bünyesinin az büyümesi için.

Dehşete düşmekte iyi şeydir. Sevginin, sanatın zorlanan kapılarından biri, küçük şeylerin, ufak olayların sesidir şiir. Şiirin kanlı gözünün sabit çeşmesi şaraptır, bun tadana ne mutlu labirentinden. Dil önemli, bir şairin dili resmettiğini göstermek istediği tual o. Şiirimi hep ciddiye aldım; yaşamımda başka uğraş bilmedim.

Tanrı şiirsizliği sevmediği bütün insanlara veriyor biliyor musunuz?

Acıyla pişer şiir, acı, ateşin bünyesinde mısra kurma uğruna yıkanmaktır.

Acı bu dünyayı beynin aracılığıyla değiştirmenin, yeniden kurmanın uyanıkken düş kurmanın boşluğa merdiven dayamanın, gökyüzüne çıkmanın sancısını yaşamaktır. Bir büyüdür şiir. Şamanların değişik büyüleriyle değişik gözlerini yakalamaktır geçmiş zamanın. Şiirin gerçekçiliği kendi oyunundandır. Bitkisinin özündedir gücü. Topraktan fışkırır aniden içi dışı yepyenidir, allak bullak edip dünyayı şaşırtır.. Ortada yokken birden vardır, sözü sevmez, kaçar ondan; anlatacaksa kendini anlatır.. Sert bir yapısı vardır ve o yapıyı yapabilmek için herkes granit bulmaz. Herkes şiir yazdığını sanır ama yeryüzünde çok az kimseye şairlik belgesi verilmiştir. Şairlik asla bir meslek olamaz. Şair yaşamı boyunca gözü bağlı hep bostan kuyusunun çevresinde dönüp su çıkaracaktır. Hep söylüyorum şiir bir yapıdır. Dünyaya trilyonlarca kozmoz ekleyen bir yapı. Şiir iyi iklimlerin çocuğudur. Kötü ve ortaların kafalarında oluşmaz.

Şiir kendine tapacak kölelerini seçer. Bilinçli bir efendidir o. Şiir kural dışıdır. Kural sevmez. Alışılmışın dışındadır; ona vurgundur. Şiir, hep söylüyorum; hiçbir şeyi hiçbir olayı anlatmaz, açıklamaz., açıklayamaz.. Sadece gösterir; bir zevki bir beğeniyi; şiir güzelliği istimlak eden bir kudrettir. En çok da gözlerine tutkundur iradenin. Sabrın ve zamanın. Şairin edebiyatta kalış noktası şiiriyle olmalıdır. Şiirim, gece yarısı saat yarımda ikinci dünya savaşında köprüden kalkan Şirket-i Hayriye vapurudur. Yenilenmiş sesiyle her iskeleye uğrar. Anadolu, Rumeli yakası arasında dolaşıp her iskeleye yolcu bırakır, her iskeleden yolcu alır sanatın gümüş küpleriyle birlikte içi altın dolu. Ben aynı zamanda kara ya da sarı renk açan lale soğanlarından doğup büyüyen çiçeklerin değişik sesini verdim şiirime. Ben gönül büyüteciyle bütün ekranlarda büyür ve gözükürüm. Ben kısa ve uzun yollardaki yorgunlukları toparlarım. Yorgunlukların bende çoğaldığı, kabına sığmadığı noktada da yaşamı yeniden yanıma çağırıp ateşlemenin şiiridir benim şiirim. Yaşamdan hiçbir karşılık beklemeksizin yaşama sunulan acılarıyla; yaşamın anlatılışı içindeki amaçsızlığa deli gibi tutunan. Bu yönlü olarak Nazım Hikmet ve onun şiirinin süreliğiyle ilgili her zamanının uçakları ise benim şiirimin sevgi noktalarıyla açıkça çepeçevre sarılmış uçak pistlerine inip kalkamaz mutluluklarını yüreklerinde taşıyarak. Ben sürekli Walt Disneyli şiirimin Ercüment UÇARI edebiyatına çıkışının öncüsüyüm.

Ercüment UÇARI

*Kaynak Mustafa Suphi'nin arşivinden

 

ESERLERİ

ŞİİR KİTAPLARI
1958 - Cümbüşçübaşı
1960 - Et
1962 - Kuyuda Yusuf
1967 - Avlanırken Bir Korku
1971 - Albatros Adı Bir Gün Gelecek
1988 - Geçmiş Zaman Tevellüdü ('Şiirler 1971 - 1988' altbaşlığıyla)
1991 - Ziba Sokağı
1994 - Ay Batarken Kancama



Mehmet Yavrutürk notu

Ben ellerimi severim sabahleyin uyanınca
Büyülü masallar limanında
En erken kalkan gemi benim
Rüzgârımda denizkızları.

(Ut) Büyük Türk Şiiri Antolojisi (Ataol Behramoğlu/2.Cilt/Syf:171)
Ayrıca :"Dünyanın en güzel şiiri/Beykoz futbol takımı." demiştir. Saygıyla!


PIRILTILI AŞK


Sımsıcak göğüsleri
Çorapları sıcacık
Utanır
Kızlığı yitik
Bir ışık düşer bedavadan
İçim aydınlanır
Sabahlığının dünyasını görürüm
Soyunurken
Topukları
Öylesine yuvarlak
Titrer
Bir takım sesler çevremde
Öpüşmeler
Işıltılı bir ayna da donanır
Çık desem sokağa çıkar
Çırılçıplak
Memnunluğu kadınlığından gelir
Ve erkeklerin okşamalarından
Uyanır.
Yeni bir gün çevresinde
Yeni bir ışık düşer saçlarına
Öpsem hatırı kalmaz
Bunca otun bunca kuşun bunca ağacın
Hatırı kalmaz o dünyada ki ışıltının
Ellerim şimdi yepyeni
Gözlerim yepyeni
Kuşlar otlar ağaçlar yepyeni
İçim fıkır fıkır
Yaşamım toz pembe dudaklarda
Ele geçmez şarkılarda
Dokunuyorum
Aşkla karışık
Şimdi yeniden dünyaya

UT

Ben yaşarsam utlar gibi yaşarım
Eski zamanlarda gül bahçelerinde
Bir orman aydınlığını getirir meyvelerin
Aşkın eğilmiş mor ağzından
Ben gözlerini severim ceylanların
Kalbimi duyarım balıklar soluyunca mavilerde
Hanımelleri mantarlar kuzukulakları
Unutulmuş aşkları kırların
Ben ellerimi severim sabahleyin uyanınca
Büyülü masallar limanında
En erken kalkan gemi benim
Rüyalarımda deniz kızları

ŞİİR YAZIN

dur o eski silahlar pas tuttu
zaman aktı osmanlı sultanları rengini yitirdi
belirsizlik bile ulaşmıyor suya bu yüzden mi
hep o telefon sesi yanlış diyen size
hangi radyo saat kaç şarkı söylüyor bir kadın
sahi siz bir uzay kahramanı mısınız ki masalda
hangi masal bu içtiğiniz kavun suyu mu ki
Uşakta bir çakı aldınız halk işi
önce parmağınızı kestiniz aşk aktı
sahi sorumsuzdunuz siz unuttuk
hep rakı üstüne bira içtiniz akşamları
varsın sazlardan kızlar da gelsin yanınıza
o kitap bakışı
siz şiir yazın gözünüze kan otursun


MAVİ MAVİ PALYAÇO


iri kuşların sesleriyle mağaralara in
saçlarına takılsın otomobil farları tam öğle vakti
zümrüt rengi ağırlığınla
çekirdek gibi kalmış gözlerin
sus işte tüm gürültüler ortasında
şiir dolu omuzların var çünkü
acımadan yeşermeyen salıncaklarda
duyulur gülümseyen çocuk sesleri
ve yalnızlığa inilen merdivenlerde
bir çaydanlıkta fokurdayan su
çayın geleceğinin kurdelesiyle
deniz beyazdır çoğu zaman kirlenmemiş kazağıyla
üzerinde otlar yeşerir kuş gibi uzar saksılar
kayalarda ölürken gözleri vurur kendini civa
ve lodosların elleridir
gemilerin küpeştelerinde patlayan
kente yüksekten bakmaya koyulan martılara tanık

AŞK

peruda aşk
bir kuğu boynu gibi büyür
yasaktır
erkek ve kadının çirkinliği
bir deneydir aşk
bütün sıkıntımın üzerine yemin ederim ki
şarap
aşkın soluğudur
aşk bir askerdir sabahları
yalnız ve hüzünlü
pazarlarda pazartesilerde
kardelen çiçekleri gibi
türkiyede
sıcak akdenizde
gemicilerin gözlerinde zebercet taşı
kırların ve böceklerin ötesinden
üç harf
çatısını çiziyor
kırmızı kiremitli bir evin
kuşlar kuşlar kuşlar
sıcak ülkelerden kutba
kutuptan ege denizine
adalar çiziyor
beyaz yeşil günlerinde
gözbebeklerinden
kan ve kalemle onarılmış
korkuyu yok eden bir çağda
fenikeliler araplar türkler
umutlu bir portakalı büyüttüler
sapsarı güneş gibi
babilin asma bahçelerinde
üç harf yüzünden
yasaktır
erkek ve kadın çirkinliği