Kulüp tüzüğünde kurucular arasında yer almamasına rağmen Cevat Rüştü Bey’in de, Beykoz’da ziraat, kültür ve spora katkısı son derece önemlidir. Baba tarafından Konyalı Sadreddin ve anne tarafından Kabasakal ailesi mensubu olarak 15 Mart 1301 (27 Mart 1885) tarihinde dünyaya geldi. Babası Maliye Tedkik Kalemi memurlarından müstafi Rüştü Bey’dir. Cevat Rüştü Bey, Kabataş ve Fevziye mekteplerinde eğitimine başladıktan sonra sırasıyla Vefa İdadisini ve Saint Benoit Fransız mektebinde tahsilini tamamlar.

Ahmet Mithat Efendi’nin yalısındaki toplantılarına da katılan Cevat Rüştü Bey Ahmet Mithat’ın teşvikiyle ziraat okumak üzere Fransa’ya gider.

1911-1914 yılları arasında Montpellier Yüksek Ziraat Mektebi’nde okuyan Cevat Rüştü bey’in dönüşte ilk işi İstanbul Şehremaneti (Belediyesi) Umumi Bahçeler bahçıvanbaşı muavinliğidir. Ardından Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi muallimliği, İstanbul Vilayeti Ziraat müdür vekilliği, Darülmuallimin-i Aliye (Yüksek Erkek Öğretmen Okulu) Ulum-ı ziraiye (zirai ilimler) hocalığı, Halkalı ve Beykoz Ziraat Mektebi muallimlikleri, Ziraat Mektebi Alisi’nde müderrislik (öğretim üyesi) ve İstatistik ve Neşriyat (yayın) müdürlüğü görevlerini yapar.

Çağdaş Olimpiyat Oyunları'nın kurucusu Baron Pierre de Coubertin, Osmanlı yurttaşı sporcuların Atina Ara Olimpiyatları'nda gösterdiği başarının etkisiyle, 1907'de olimpiyat camiasına yeni üyeler bulabilmek amacıyla çıktığı gezisinde İstanbul'a da uğrar. Burada bir tanıdığı aracılığıyla Selim Sırrı (Tarcan) Bey ile görüşerek, ona olimpiyat oyunları hakkında ayrıntı bilgi verdi. Ondan, Osmanlı Devleti'nin özel temsilcisi olmasını ve derhal bir Milli Olimpiyat Komitesi kurmasını ister. Ancak Selim Sırrı Bey, baskıcı yönetimin buna kesinlikle izin vermeyeceğini ifade eder (20 Temmuz 1907).

Baron Pierre de Coubertin'in ziyaretinden bir yıl sonra, II. Meşrutiyet'in ilanı ile cemiyet kurma özgürlüğü tanınca, Selim Sırrı Bey bunun üzerine derhal Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti'ni kurarak durumu Baron Pierre de Coubertin'e bildirir. Türk Milli Olimpiyat Komitesi'nin kuruluşu 1908 Temmuzunun son haftalarında, meşrutiyeti takip eden günlerde gerçekleşmiştir. Komitenin başkanlığına yazar Ahmet İhsan (Tokgöz) Bey getirilirken, Selim Sırrı Bey de genel sekreterliği üstlendi, üyeliklere ise Hasib, Asaf ve Cevat Rüştü Beyler getirildiler. 1908 yılı Eylül ayı içinde resmen vücut bulan Osmanlı Milli Olimpiyat Komitesi derhal Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne üye oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesinin resmi belgelerine göre ilk defa 15 Aralık 1909 günü Selim Sırrı Bey tarafından temsil edildiği, Osmanlı (Türkiye) Milli Olimpiyat Komitesi’nin 23-28 Mayıs 1911 tarihleri arasında Budapeşte’de yapılan 12. toplantısı sırasında resmen üyeliğine kabul olduğu anlaşılmaktadır.

Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı, 1922 yılı Nisan ayında resmi makamlar tarafından resmen tescil olunmuş ve ilk resmi toplantısını 31 Temmuz 1922 günü Matbuat (Gazeteciler) Cemiyeti salonunda yapıyor ve toplantı sonunda Cevat Rüştü Bey’in de yer aldığı yönetim kurulu şöyle oluşuyordu; reis: Ali Sami Yen, 2.reis: Burhan Felek ve Ali Seyfi Beyler, umumi kâtip: Fethi Tahsin Başaran, müfettiş: Nasuhi İsat Baydar, veznedar: Otomobil Nuri, azalar: Talip Servet Server, Hamdi Emin Çap, Yusuf Ziya Öniş, Cevdet Kalpakçıoğlu, Orhan Öktem, Dr. Hikmet ve Cevat Rüştü Beyler.

Bunlara ilaveten Cevat Rüştü Bey 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne “Beykoz murahhası” (delegesi) olarak katılıyordu.

20/21 Teşrin-i evvel 1340 (Ekim 1924) pazartesi akşamı yapılan toplantı neticesinde “Beykoz Zindeler Yurdu” ile “Beykoz Şark İdman Yurdu”nun birleşmesine, Şark İdman Yurdu’nun Sarı-Siyah renklerinin kullanılmasına ve “Beykoz Zindeler Yurdu” ismi altında faaliyete devam edilmesine karar verilirken Cevat Rüştü Bey, Genel müfettişlik görevini üstleniyordu.

Yazılarının büyük bir kısmı Ahmet Cevdet Bey’in İkdam gazetesinde yayınlanırken Vakit, İleri ve Akşam gazetelerinde ve Edebiyat-ı Umumiye Mecmuasında da yazıları çıkıyordu. Ayrıca ziraatçılıkla ilgili pek çok derginin yayınında büyük pay sahibi olan Cevat Rüştü Bey 20 Mart 1936 tarihinde vefat eder ve Ankara Cebeci Mezarlığına defnedilir.