AĞABABA MÜKERREM EFENDİ (d:18801960)

TEVFİK BEY (d:1856-1925): Malakov (ya da Malakoğlu) Hasan Paşa'nın oğlu, Askerî okullarda okudu. Deniz Harp Okulu'nu bitirip deniz subayı olarak Osmanlı donanmasında görev aldı. Binbaşı olarak emekli olup Akbaba'daki babasının konağına yerleşti. Bir müddet Anadolufeneri’nde Kıyı Emniyet Müdürlüğü yaptı. 1916'da Akbaba Muhtarı oldu. Çocukları Hasan, Şevket ve Saime Hanımdır. 1925 yılında vefat etti.

MUHARREM EFENDİ (d:1876): Aslen Kastamonulu. Akbaba Sultan Camii altındaki bahçede tek dershaneli Köy Mektebi'nin hocasıdır. Mektebe bitişik iki katlı lojmanda oturur. Orada çocuklara Kur'an ve dinî dersler verir. Eşi Fatma Hanım, oğlu Münir, kızları Emine ve Muammer. Muammer 27 Mayıs'ın önde gelenlerden Amil Artus'un eşi.

İBRAHİM NUREDDİN (d:1874-1930): Babasının adının İbrahim olması nedeniyle İbrahim Nurettin olarak söylense de Akbabalılar onu Nuri Bey olarak tanır. Akbaba'ya gelip arazi ve ev alıp yerleşmiş emekli memurdu. Şevket Bey'den sonra muhtar oldu. 1930 yılında muhtar iken öldü. Çocukları: Celalettin, Şecaattin, Feriha ve Cavide'dir.

MAHMUD AĞA OĞLU AHMED (d:1874): (Tınaz): Mahmut Çavuş'un oğlu. Bağ bahçe, mandıra ve orman işleri yaptı. Çok kısa bir süre muhtarlık yaptı. Mustafa, Abdi, Haydar ve Rukiye'nin babasıdır.

NAZMİ EFENDİ (d:1872): Köyün ileri gelen ailelerinden Kö­se Salih Ağa ailesinden Sülükhane Mevkii ve köyün üst başında arazi ve ormanları var. Polis emeklisi. Eşi Münevver Hanım, oğlu Tevfik (Kamalar)

KÂZIM AĞA (d:1872): Şifa Suyu çiftliğine bitişik çiftliği ve ormanı, köyün üst başında tarla ve ormanları var. Çiftlik ve ormancılıkla geçinir. Eşi Ayşe Hanım, kızı Tayyibe Hanım'dır.

MAHMUD AĞA OĞLU MEHMET (d: 1885): Mahmut Çavuş'un oğlu bugünkü Total Tesisleri'nin olduğu arazinin sahibi tarla ve orman işleriyle uğraşır. Eşi Belkıs Hanım, kızları Behice, Bedia, Behire, Nilüfer, Nurhayat, oğulları Dilaver ve Ertuğrul.

ÖMER BEY (d:1892): Kâzım Ağanın damadı. Devlet memuru. Bir müddet yedek subaylık yaptı. Eşi Tayyibe Hanım, çocukları Selman, Turhan, Sevim, Nevin, Kazım ve Gülseven.

İBRAHİM AĞA (d:?): Akbaba ve civar köylerin nalbantlığını yapar uzun yıllar. Akbaba köyünün koruculuğunu yaptı. Eşi Hanife Hanım.

ŞEVKET BEY (d:1896): Tevfik Bey'in oğludur. Babasından sonra muhtar oldu. Komple sanatkâr. Elinden her iş gelmesinin ötesinde birtakım müzik aletini de çalabilir. Faika Hanım'la evli, Şu anda konakta eşi Saadet Hanımla beraber oturan Sadi Yücel'in babasıdır.

MUHACİR MEHMET AGA (d:?): (Temel) 93 Göçmeni. Ahmet Mithat Efendi'nin korucusu, Sonra toprak alıp, çiftçilik ve hayvancılık yapıyor. Hasan Çavuş, Ahmet Ağa, Korucu İbrahim'in babaları.

SELAHATTİN EFENDİ: Ormancı Selahattin diye tanınır. Kardeşi Mithat'la beraber Akbaba'ya gelip köyün yol başında iki katlı bahçeli ahşap bir ev ve mezarlığın arkasında büyük bir meyve bahçesi satın aldı. Orman memuru olarak görev yapardı. Emekli olduktan sonra bağ ve bahçeleri çalıştırdı. Daha sonra yaşlanınca hepsini satıp İzmit'e yerleşti.

HÜSAMETTİN YILMAZ (d:1907): Sadık Ağa'nın oğlu. Ağababa'nın Kurtuluş Savaşı'nda en yakın yardımcılarından biri. Genelde baba mesleğini yaptı. Köye elektrik onun zamanında geldi. Nurettin, Necmettin, Nurinnisa, Hayrünnisa ve İzmir'in ünlü mo­dacılarından Esin Yılmaz'ın babaları.


Abdüssemi YAVRUTÜRK
Akbaba 2009