Abdülhakim efendi ve Mükerrem YAVRUTÜRK'ün
İSTANBUL KÜLTÜR VE SANAT ANSİKLOPEDİSİ' nden alınan yaşam öyküleri

Ahmed (Mansur) Mükerrem Efendi'in babası Nakşibendi şeyhi Abdülhakim Efendi, Sultan II. Abdülhamid devrinde Buhara' dan İstanbul'a gelir. O sırada Istanbul'da Merkez Kuman-danı olan Buhara'lı Abdülkadir Paşa'nın delaleti ile Padişaha münhal bir tekke için başvurulur. Ve Nakşibendiyye'den olan Akbaba Köyü Tekkesi münhal bulunduğundan meşihati Buhara'dan gelen bu Şeyh efendiye tevcih edilir. Eski tekke çok harap bir durumda olduğundan. Abdülhakim Efendi kendi teşebbüsü ve Abdülkadir Pasanın da yardımı ile yeni bir ahşap tekke binası yaptırır ve yanına da iki odalı şeyh meşrütasını ilave eder. Tekke ile meşrüta tek kat üzerine ve aynı sakıf altındadır. Yalnızca kapıları ayrıdır. Meşrütaya sokaktaki kapıdan, dergaha da bahçe tarafındaki kapıdan girilir. II. Dünya Savaşı'nda Canfeda Hatun Camii cephanelik olarak işgal edildiğinde tekkenin tevhidhanesi köyün mescidi olarak kullanılmıştır. O sıralarda, bahçeyi çevreleyen çit duvarın bitişiğine şimdi mevcut olmayan çubuktan küçük bir minare yapılmıştır.

Halen tekkenin tevhidhanesi çok haraptır. Mihrap nişinin tam karşısındaki duvarda yer alan pencereden içeriye bakılırsa, tavanın yarı yarıya çökmüş olduğu ve sol taraftaki duvarda iki pencerenin mevcut bulunduğu görülür. Tevhidhane mekanı oldukça küçüktür. Şeyh meşrütasının dergahın önündeki sundurmaya açılan ikinci bir kapısı daha vardır. Dergahın gerisinde genişçe bir bahçe mevcut olup burası ceviz, kestane ve elma ağaçları ile doludur.

Buhara'lı Abdülhakim Efendi'nin ve kızı İsmet Hanım'ın mezar taşları, Canfeda Hatun Camii'nin haziresinde ve yanyana durmaktadır:

"Cennete can attı Abdülhakim Efendi" 1306
"Firdevsi bu Hadice İsmet makam kıldı" 1325

Abdülhakim Efendi'nin oğlu Hafız, Ahmed (Mansur) Mükerrem Efendi'nin Canfeda Camii'nde 61 sene imamlık yaptığı belirtilmektedir. İstiklal Madalyası'nın da sahibi bulunan Mükerrem Efendi (ölm.1960) zevcesi ile bir-likte cami haziresinde babasının hemen altındaki taşsız kabirde yatmaktadır. Bu zatın 4'ü kız 6'sı erkek olmak üzere 10 çocuğu olmuştur. Eşi Hafize hanım 1965 yılında vefat etmiştir.

Mükerrem efendinin erkek kardeşi Ekrem efendi 1954 yılında Afyon'da vefat etmiştir.